ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ
Μάρτιος 23, 2019
3 ήμερη
135€ /άτομο σε δίκλινο

1η ΗΜΕΡΑ
Αναχώρηση νωρίς το πρωί από το ΚΤΕΛ Ν. ΑΧΑΪΑΣ. Ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ξεκούραση. Σύντομη στάση για να επισκεφθούμε το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Η παράδοση λέει, πως ο Άγιος Γερμανός αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εικονίσει την Θεοτόκο ως ένδειξη ευχαριστίας για το πρώτο εκκλησάκι που δημιούργησε. Όταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε ξαφνικά το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», δηλαδή υπέρλαμπρο, κοκκινωπό φως έλουσε το σχισμένο ξύλο και φάνηκε η Παναγία μαζί με τον Χριστό και μια φωνή ακούστηκε να του λέει: «Παιδί μου, ήλπισε, εγώ είμαι εδώ» και την στιγμή εκείνη εντυπώθηκε η Παναγία πάνω στο ξύλο. Αυτό το φως έδωσε και το όνομα στην εικόνα (εικών-φοίνισσα).Συνεχίζουμε για την όμορφη Καβάλα όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και φαγητό. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

2η ΗΜΕΡΑ
Μετά το πρωϊνό στο ξενοδοχείο μας αναχωρούμε για να ανακαλύψουμε λίγες από τις ομορφιές για την μακρινή για εμάς Θράκη. Θα ξεκινήσουμε με μια βόλτα πλάι στο ποταμό Νέστο στο όμορφο χωριό της Ξάνθης τους Τοξότες όπου  μπορεί κανείς να θαυμάσει τους μαιάνδρους του ποταμού Νέστου που κατά τη μυθολογία δημιούργησε ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ψάχνοντας το δρόμο του ανάμεσα στις άγριες πλαγιές των βουνών.
Επόμενή μας στάση η όμορφη πόλη της Ξάνθης η οποία φημιζόταν για τον εξαιρετικό καπνό που παρήγαγε, γεγονός που την έκανε και πλούσια. Παρά τους σεισμούς που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης, η Ξάνθη έχει να δείξει ένα τεράστιο αριθμό από καπναποθήκες, οι οποίες σήμερα στεγάζουν σημαντικές διοικητικές υπηρεσίες, ενώ άλλες χρησιμοποιούνται σαν μουσεία σε πολιτιστικά κέντρα. Το σημαντικότερο σημείο είναι η Παλιά Πόλη. Αρχοντικά σπίτια και σπίτια εργατών διασώζονται χάριν σε νόμο που ψηφίστηκε το 1994 και απαγόρευε την οποιαδήποτε εξωτερική αλλαγή των κατοικιών. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

 
3η ΗΜΕΡΑ
Τελευταία μέρα και τελευταία βόλτα στην όμορφη πόλη της Καβάλας και ξεκινάμε για να κατηφορίσουμε στην πόλη μας.
Στάση το μεσημέρι για βόλτα και φαγητό στο γραφικό Λιτόχωρο. Η γραφική κωμόπολη ξεχωρίζει για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική μακεδονικού ρυθμού και τις εναλλαγές της πλούσιας βλάστησης που την περιβάλλει, σε μια εξαίσια αισθητική αρμονία .Η δημιουργία του οικισμού τοποθετείται στον 14ο αιώνα και σύμφωνα με ξένους αλλά και Έλληνες περιηγητές, στο παρελθόν η πλειονότητα των κατοίκων του ήταν ναυτικοί, ενώ λειτουργούσαν και πολυάριθμα εργαστήρια υφασμάτων (σκουτιά). Στο Λιτόχωρο κατέφυγε, επίσης, και ο Ρήγας Φεραίος μετά το φόνο του Τούρκου προκρίτου στο Βελεστίνο. Θα περιηγηθούμε στον παλιό παραδοσιακό οικισμό της κωμόπολης με τα στενά δρομάκια και τα σπίτια χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Στο άλσος των Αγίων Αποστόλων θα δούμε την ομώνυμη εκκλησία και θα απολαύσουμε το παγωμένο νερό του Ολύμπου στη βρύση που υπάρχει εκεί. Δε θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε, ακόμα, το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, που βρίσκεται στο μετόχι «Σκάλα», περιοχή όπου σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς τοποθετείται η αρχαία Πίμπλεια. Το μοναστήρι μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση, μετά την καταστροφή από τους Γερμανούς το 1943 του εντυπωσιακού παλιού οχυρού μοναστηριού.
Επόμενη μας στάση για καφέ τα ιστορικά Αμπελάκια. Το χωριό είναι χτισμένο στα 400 μ. υψόμετρο, σε μια πλαγιά του όρους Κίσσαβος. είναι γνωστά για την ίδρυση του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο με την επωνυμία «Κοινή Συντροφία και Αδελφότητα των Αμπελακίων», που προέκυψε από τη συνένωση των πέντε κυριότερων οικοτεχνικών («Συντροφίες») το 1778. Ο συνεταιρισμός αύξησε με γοργούς ρυθμούς την παραγωγή δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της βαφής των νημάτων (με το ριζάρι) και μετέτρεψε τα Αμπελάκια σε οικονομικό κέντρο. Απόρροια η άνθιση των τεχνών και των γραμμάτων. Ο Συνεταιρισμός διαλύθηκε οριστικά το 1812.  

 

Αξίζει να επισκεφτούμε το Αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς, ισόβιος «διοικητής και επιστάτης» της «Κοινής Συντροφίας και Αδελφότητας των Αμπελακίων». Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.

Επιστροφή στην Πάτρα αργά το βράδυ.

 

Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο για διαμονή σε δίκλινο:                  135,00

Επιβάρυνση μονόκλινου δωματίου:                                                   45,00

 

Στην τιμή περιλαμβάνεται:       

  • Αρχηγός γκρουπ
  • Διαμονή με πρωινό στο 4* AIROTEL GALAXY
  • Μετακίνηση σε όλους του παραπάνω προορισμούς με πολυτελές λεωφορείο
  • Ξεναγός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται:

  • Είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • Ότι δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα

 

Σημείωση:

Η ροή του προγράμματος  μπορεί να αλλάξει για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.