Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
Φεβρουάριος 23, 2020
1ήμερη
από 65€ / άτομο

Κωμική οπερέτα με την οποία θα εορταστεί η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς το διάσημο έργο είναι το πρώτο με το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία της.

 

Κυριακή  23/02/2020

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η Νυχτερίδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Απριλίου 1874 στη Βιέννη.

 

 Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

 

Η δημοφιλέστατη οπερέτα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Έργο ανάλαφρο, γεμάτο χιούμορ και ανατροπές, πλημμυρίζει από τη γοητευτική μουσική της αυτοκρατορικής Βιέννης. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, με μερικές από τις πιο επιτυχημένες ανανεωτικές παραστάσεις οπερέτας στο ενεργητικό του, μεταφέρει τη δράση του έργου στην αθηναϊκή μπουρζουαζία της δεκαετίας του '60.Είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητες της η Εθνική Λυρική Σκηνή, στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 5 Μαρτίου 1940. Από τότε έως και σήμερα η Νυχτερίδα παρουσιάζεται πάντα στην ελληνική γλώσσα σε όλες τις παραστάσεις της στην ΕΛΣ. Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του '60. Μάλιστα, το πάρτι του Σοβιετικού Πρέσβη Ορλόφσκι λαμβάνει χώρα το βράδυ της 20ης Απριλίου 1967 παραμονή του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ το ξημέρωμα της επομένης βρίσκει τους ήρωες μας στα κρατητήρια. Στην παράσταση του Ευκλείδη οι συνταγματάρχες της Δικτατορίας συναντούν τους σοβιετικούς κοσμοναύτες, τα αντίπαλα στρατόπεδα του Ψυχρού Πολέμου θερμαίνουν τις σχέσεις τους υπό την επήρεια της σαμπάνιας, ενώ τα μπαλέτα κονταροχτυπιούνται με εκείνα της Όπερας του Παρισιού. Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: μετά από αποκριάτικο χορό ο Δρ. Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Άφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στην φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

 

Η μετάφραση της νέας παραγωγής είναι του Δημήτρη Δημόπουλου.Πρωταγωνιστούν μερικοί από τους πιο διακεκριμένους μονωδούς της νεότερης γενιάς, όπως Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Κοτενίδης, Γιάννη Καλύβα, Ελένη Καλένος, Ταξιαρχούλα Κανάτη, Βασιλική Καραγιάννη, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Βασίλη Καβάγια, κ.ά., ενώ συμμετέχει το μπαλέτο της ΕΛΣ σε χορογραφία της Α' Χορεύτριας Μαρίας Κουσουνή.

 

Μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε την ίδια ημέρα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : Στο ΙΣΝ παρουσιάζεται επίσης η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος». Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στα πρώτα χρόνια (1900-1907) του Πάμπλο Πικάσο μέσα από multimedia εφαρμογές που φέρνουν τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τη δημιουργική διαδικασία του μεγάλου καλλιτέχνη, αλλά και με το ιστορικό πανόραμα της εποχής. H συγκεκριμένη παραγωγή παρουσιάζεται σε συνέχεια της έκθεσης «The Young Picasso» που πραγματοποιήθηκε στο Fondation Beyeler της Ελβετίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.).

 

Έναρξη παράστασης 18:30

Διάρκεια παράστασης: 3.15 (με το διάλειμμα)

Αναχώρηση από Πάτρα 11:00.

 

Τιμή συμμετοχής κατά άτομο:

Ζώνη Α’: 75,00€ (πλατεία)

Ζώνη Β’: 70,00€.(πλατεία)

Ζώνη Γ’: 65,00€ (κεντρικό θεωρείο)

 

Στην τιμή περιλαμβάνεται:

  • Εισιτήριο παράστασης.
  • Κόστος μετακίνησης με πολυτελές πούλμαν του γραφείου μας
  • Αρχηγός-συνοδός του γραφείου μας.
  • Η κράτηση θεωρείται έγκυρη κατόπιν προκαταβολής 40,00€ έως 15/02/20.