ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Νοέμβριος 30, 2016
2ήμερη
TIMH ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ 70,00 ΕΥΡΩ

1η ΗΜΕΡΑ

Αναχώρηση από το κεντρικό σταθμό του ΚΤΕΛ Ν. ΑΧΑΙΑΣ ΑΕ στις 07.00. Ενδιάμεση στάση στην Αμφιλοχία για καφέ.  Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε προς Άρτα και μετά συνεχίζουμε βόρεια προς το χωριό Γραμμενίτσα. Στη συνέχεια ο δρόμος αρχίζει σιγά σιγά να ανηφορίζει, ενώ εμείς έχουμε θέα προς τα δεξιά στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, η οποία τροφοδοτείται από τα νερά του ποταμού Άραχθου. Κατεβαίνουμε στο ποτάμι και περνάμε απέναντι χρησιμοποιώντας την καινούρια μεταλλική γέφυρα της Πλάκας, τύπου Μπέλεϋ.

 

Στάση ολιγόλεπτη για να δούμε από κοντά και να περπατήσουμε μέχρι το σημείο όπου μέχρι την καταστροφική πλημμύρα του Φεβρουαρίου του 2015 δέσποζε το πιο επιβλητικό από όλα τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. Πρόκειται για το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Ήταν  το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων αλλά και τρίτο μονότοξο σε ολόκληρη την Ευρώπη!   Ανηφορίζουμε και πάλι ακολουθώντας τώρα τις πινακίδες προς Άγναντα. Το κεφαλοχώρι αυτό έχει άφθονο πράσινο, υψόμετρο από 640 μ. έως και 700 μ., μόνιμο πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων φτάνουμε στα Πράμαντα, ένα μεγάλο χωριό που παλαιότερα αποτελούσε έδρα του Δήμου Πραμάντων. Τώρα εδώ εδρεύει ο νεοσύστατος Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Είναι απλωμένο χωριό, έχει περίπου 1.150 μόνιμους κατοίκους, υψόμετρο 830 μ. και απέχει εξίσου 67 χλμ. από τα Γιάννενα και 68 χλμ. από την Άρτα. Διαθέτει δημαρχείο, σύγχρονο κέντρο υγείας, σχολεία, ταχυδρομείο, αστυνομία, κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, εμπορικά καταστήματα, καφενεία, ταβέρνες, και ωραία πλατεία στην οποία βρίσκεται ο ναός της Αγ. Παρασκευής καθώς και η πανέμορφη πέτρινη βρύση "Αράπης".

 

   Αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας , το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό  (οικισμός Τσόπελα) θα γυρίσουμε και θα φάμε σε μία από τις ταβέρνες του χωριού. Μετά το φαγητό αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και το απόγευμα θα επισκεφτούμε το γραφικό χωριό των Μελισσουργών  Έχει υψόμετρο 860 μ. και πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων. Εδώ θα απολαύσουμε άγρια βουνά! Από τη μια τα Τζουμέρκα και από την άλλη υψώνεται η Κακαρδίτσα (υψ. 2.429 μ.) που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Στην πίσω πλευρά της Κακαρδίτσας κυλάει ο Ασπροπόταμος. Θα επισκεφθούμε το ναό του Αγ. Νικολάου, . Οι ντόπιοι επαίρονται - και δικαίως - για το ότι το χωριό τους αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα, στο οποίο να έχουν γεννηθεί δύο Έλληνες πολιτικοί, ιδρυτές δύο διαφορετικών κομμάτων, τα οποία μάλιστα αμφότερα εισήλθαν (άμεσα ή έμμεσα) και στο ελληνικό κοινοβούλιο! Ο ένας είναι ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο άλλος ο συγχωρεμένος Γιάννης Μπανιάς.

Επιστροφή το ξενοδοχείο μας στο οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να δειπνήσει και να γευθεί τις παραδοσιακές του συνταγές  καθώς επίσης να απολαύσει το ποτό του δίπλα στο τζάκι.

2η ΗΜΕΡΑ

Απολαμβάνουμε το πρωινό μας στην αίθουσα του ξενοδοχείο με την υπέροχη θέση του αγναντεύοντας το βουνό Στρογγούλα και αναχωρούμε στις 09,30 για να επισκεφτούμε την  Ιερά Μονή Κηπίνας, η οποία είναι  ίσως το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου, και το οποίο προκαλεί δέος λόγω της θέσης του, καθώς είναι χτισμένο μέσα σε απόκρημνο βράχο στα Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Χτίστηκε το 1212 από το μοναχό Γρηγόριο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

  Συνεχίζουμε για το χωριό Συρράκο. Το Συρράκο είναι  ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο. Μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του νομού Ιωαννίνων, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο στα βόρεια του νομού στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων. Πολλά οικήματα είναι μεγάλα και πλούσια, κάτι που μαρτυρά την οικονομική άνθηση του Συρράκου στο παρελθόν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το παλιό πέτρινο, τριώροφο σχολείο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κτίσμα του χωριού. [1]

Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού, οπού ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο. Ελεύθερος  χρόνος για φαγητό και βόλτα.

Μετά από προκαθορισμένο χρόνο ξεκινάμε την επιστροφή για την πόλη μας με στάση για καφέ και ξεκούραση

 

TIMH ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ 70,00 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ ΣΤΟ 4* ΞΕΝΟΝΟΔΟΧΕΙΟ ANAVASI MOUNTAIN RESORT ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ