ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ –ΒΥΤΙΝΑ

Νοέμβριος 19, 2023
1ήμερη
30€

19/11/2023

Ένα μαγευτικό μονοήμερο στα Αρκαδικά Χωριά

Αναχώρηση στις 07:00 π.μ. από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαϊας. Μετά από ενδιάμεσες στάσεις, φτάνουμε στην γραφική Δημητσάνα.  Ένας οικισμός διατηρητέος, γεμάτος μνήμες, ιστορία και μύθους. Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίριά της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας με τα παλαιά μοναστήρια της, τα βυζαντινά και τα εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους, τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της.

Εκεί μπορούμε  να επισκεφτούμε την  περίφημη και πλουσιότατη Βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1764 από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο. Κατά την Τουρκοκρατία συγκαταλεγόταν μεταξύ των τεσσάρων βιβλιοθηκών που υπήρχαν στην Ελλάδα και περιείχε 5.000 τόμους. Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει ανασυγκροτηθεί και τα βιβλία της υπολογίζονται σε 15000 τόμους. Περιλαμβάνει χειρόγραφους κώδικες, παλαιότυπα βιβλία του 16ου αι. και πλούσιο ιστορικό αρχείο. Στο κτήριο στεγάζεται η βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή καθώς και αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από την Αρχαία Τεύθιδα. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχει και η σέλα του οπλαρχηγού Παπαφλέσσα, έγγραφα του αγώνα και η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το αριστερό τμήμα του κτηρίου στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο της Δημητσάνας.

Μπορούμε να επισκεφτούμε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Δημητσάνας. Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, που διατηρεί την αρχική της παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στους χώρους των δύο ορόφων, που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική πέτρινη κλίμακα, έχουν προστεθεί ειδικές προθήκες που περιέχουν τα εκθέματα, ενώ το υπόγειό της, που ήταν το κελάρι του σπιτιού, έχει διαμορφωθεί σε μικρό ναό προς τιμή του Αγίου Γρηγορίου Ε΄.

            Αμέσως μετά, επίσκεψη στο  μουσείο υδροκίνησης λίγο πιο έξω από την Δημητσάνα. Δημιουργήθηκε το 1997 και είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια όπου προβάλλει την τεχνολογία της προβιομηχανικής εποχής με κινητήρια δύναμη το νερό.

Η επόμενη στάση μας θα είναι  στην γραφική Στεμνίτσα η οποία είναι κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση αλλά κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές εκκλησίες της και τα παραδοσιακά της καταστήματα.

Συνεχίζουμε τον δρόμο μας  για την γραφική Βυτίνα το πετράδι του Μαινάλου. Απλώνεται μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Ελεύθερος  χρόνος για φαγητό και βόλτα.

 

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας θα φτάσουμε στο απλωμένο νωχελικά στο μαγικό δάσος του Μαινάλου,Λεβίδι. Εκεί θα ξεκουραστούμε απολαμβάνοντας το καφεδάκι μας,βοηθούμενοι από το θαυμαστό φυσικό πλούτο που άπλετα δώθηκε από τον Δημιουργό.

Επιστροφή στην πόλη  μας γεμάτοι με όμορφες καταπράσινες εικόνες.

 

Τιμή συμμετοχης κατ’ άτομο : 30,00€

 

Στην τιμή περιλαμβάνεται:

  • Μεταφορά με λεωφορείο του Patras Travel με δωρεάν σύνδεση WiFi

 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 

Είσοδοι στα μουσεία

Ό,τι δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα.

 

Παρατηρήσεις:   

  • Η σειρά των επισκέψεων μπορεί να αλλάξει για καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.
  • Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο.