ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ – ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Νοέμβριος 25, 2017
2 ημέρες
60,00€ / άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ – ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΜΥΣΤΡΑΣ – ΣΠΑΡΤΗ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ
25-26/11/2017

Αρχίζει το μάζεμα της ελιάς και το γιορτάζουνε όπως ξέρουνε: Με μπουκουβάλα (λάδι φρέσκο σε ψωμί ξεροψημένο στα κάρβουνα), με φασολάδα, κρασί, μουσική και χορό.

1Η ΗΜΕΡΑ

Αναχώρηση από το σταθμό του Υπερ. ΚΤΕΛ Ν. Αχαίας στις 7.00 π.μ. Θα κάνουμε ενδιάμεση στάση για καφέ συνεχίζουμε για την καστροπολιτεία του Μυστρά.

Το Κάστρο του Μυστρά ή Μυζηθρά χτίστηκε το 1249 από τον Φράγκο Πρίγκιπα Γουλιέλμο Β' Βιλλαρδουίνο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή. Το όνομα Μυζηθράς που φαίνεται να είναι προγενέστερο του «Μυστράς» οφείλεται είτε στο σχήμα του βουνού που θυμίζει το ομώνυμο τυρί είτε στο όνομα παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς. Λίγα χρόνια αργότερα το κάστρο περνάει στα χέρια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και έκτοτε ξεκινάει μία πολύχρονη ιστορία γεμάτη σταυροφορίες, εξουσία, δύναμη και πολέμους την ίδια στιγμή που ο γειτονικός πληθυσμός μετακινείται για την προστασία του κοντά στο κάστρο ενισχύοντας την αξία του. Στη μακρόχρονη ιστορία του, στη γεμάτη δόξες και ήττες, το Δεσποτάτο του Μορέως καταλήφθηκε δύο φορές από τους Τούρκους (την πρώτη φορά για 200 χρόνια και τη δεύτερη για 100 χρόνια) και μία φορά από τους Βενετούς για 30 χρόνια. Στο υψηλότερο σημείο του Κάστρου απομεινάρια από τα τείχη σάς μεταφέρουν στην εποχή που ο Μυστράς απειλείτο από κατακτητές ενώ η θέα τόσο προς τη Σπάρτη όσο και προς τον Ταΰγετο είναι καθηλωτική

Όποιος επιθυμεί θα περάσουμε από την Άνω Πύλη και θα κατευθυνθούμε στην Κάτω Πύλη που θα περιηγηθούμε ανάμεσα σε βυζαντινές εκκλησίες, θα σκαρφαλώσουμε στα τείχη της, θα απολαύσουμε τη συγκλονιστική θέα και προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου ο οποίος ξεκίνησε από εδώ το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη, το 1449.

Αφού τελειώσουμε αυτή την περιήγησή μας θα συνεχίσουμε για την πόλη της Σπάρτης όπου θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και φαγητό στην πόλη της Σπάρτης. Στη μυθική Σπάρτη, την "κοίλη Λακεδαίμων", την περιοχή μεταξύ του όρους Ταΰγετου και Πάρνωνα, βασίλευε ο Μενέλαος, ο μικρότερος αδελφός του Βασιλιά Αγαμέμνονα και σύζυγος της Ωραίας Ελένης. Η γαλήνη του ζευγαριού ταράχθηκε τη στιγμή που ο Πάρις, οδηγούμενος από την Αφροδίτη, που του είχε υποσχεθεί να του δώσει για γυναίκα του την ομορφότερη στον κόσμο, κατέφτασε στη Σπάρτη. Και ενώ ο Μενέλαος απουσίαζε σε ταξίδι στην Κρήτη, πληροφορήθηκε από την Ίριδα ότι ο Πάρις είχε αρπάξει την Ωραία Ελένη και είχε φύγει για την Τροία, παίρνοντας μαζί του και τμήμα των βασιλικών θησαυρών. Τότε επέστρεψε αμέσως στη Σπάρτη για να ετοιμαστεί για την εκστρατεία κατά της Τροίας, εκκινώντας έτσι το μακροχρόνιο, οδυνηρό και πλέον φημισμένο πόλεμο στα πέρατα της γης και τους αιώνες, τον Τρωΐκό!

Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για το Καστόρειο Λακωνίας. Χτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά του Ταΰγετου, σε υψόμετρο 500 μέτρων, το Καστόρι είναι ένα χωριό στο οποίο θαρρεί κανείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει. Αξίζει να το περπατήσετε και να χαζέψετε τα πέτρινα σπιτάκια του, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα και τις τοξωτές αυλόπορτες, τις πέτρινες βρύσες και τις βυζαντινές του εκκλησίες. Και τι σημαίνει, εντέλει, «μπουκουβάλα»; Πρόκειται για μια λέξη, η ετυμολογία της οποίας αγνοείται, η γεύση της, όμως, σίγουρα θα σας… απογειώσει! Μιλάμε για το απόλυτο γκουρμέ του λιοτριβιού, αν και η συνταγή της είναι κάτι παραπάνω από απλή. «Ξεροψήνεις το ζυμωτό ψωμί στα κάρβουνα και πάνω στην καψαλισμένη φέτα ρίχνεις λεμονάκι και… μπλουμ στο φρέσκο πρωτόλαδο, που μόλις έχει βγει από το εργοστάσιο. Υπέροχα πράσινο και «εκρηκτικό» στη γεύση, το λάδι ποτίζει το ψωμί και συμπληρώνεται από αλάτι και ρίγανη. Ελεύθερος χρόνος έως αργά το βράδυ για να διασκεδάσουμε μαζί με τους ντόπιους και να γνωρίσουμε τα τοπικά τους έθιμα.

Επιστροφή αργά στο ξενοδοχείο μας.

2η ΗΜΕΡΑ

Πρωϊνό στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για την πόλη της Καλαμάτας. Μετά από περίπου μιας ώρας απόστασης σε καινούργιο δρόμο φτάνουμε στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και φαγητό.

Ζωντανή πόλη με μεγαλύτερο ατού της την προνομιακή θέση πάνω στη μεγάλη παραλία, στο μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου. Το ενδιαφέρον σας θα μοιραστεί ανάμεσα στην παραλιακή περαντζάδα και στην παλιά πόλη με το κάστρο. Η παραλιακή λεωφόρος Ναβαρίνου είναι το υπ’ αριθμόν ένα meeting point της πόλης και το καλύτερο σημείο εκκίνησης για να μπείτε στους ρυθμούς της. Κατά μήκος της είναι μαζεμένα ορισμένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης για καφέ, φαγητό ή ποτό, αλλά και ξενοδοχεία. Προχωρώντας προς τα ενδότερα, η οδός Αριστομένους, με το φαρδύ πεζοδρόμιο, τα μαγαζιά και τα δεκάδες cafes είναι η καρδιά της Καλαμάτας. Στο βόρειο άκρο της βρίσκεται το Δημαρχείο και η πλατεία 23ης Μαρτίου, απ’ όπου αρχίζει η Παλιά Πόλη, η οποία εξελίσσεται σε σοφιστικέ πιάτσα για καφέ και ποτό, και στο νότιο άκρο της το Πάρκο Σιδηροδρόμων, ένας δημοφιλής χώρος πρασίνου με φόντο τα παλιά βαγόνια.

Επιστροφή με ενδιάμεση στάση στην πόλη μας το βράδυ

Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο: 60,00 ευρώ για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο

Περιλαμβάνεται:

  • Μεταφορά με πολυτελές πούλμαν του Patras Travel
  • 1 διανυκτέρευση στο 3*MANIATIS HOTEL στο κέντρο της Σπάρτης με πρωϊνό
  • Αρχηγός

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • Ότι δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα

Κράτηση με προκ/λη 30,00€ εξόφληση έως 16/11/2017